Kürt Edebiyatında Şiir Ve Halk Şarkıları Tahlilleri

Kürt Edebiyatında Şiir Ve Halk Şarkıları Tahlilleri

Bu çalışma iki bölüm halinde ele alınmıştır. İlk bölümde şiir tahlillerine yer verilmiştir. İkinci bölümnde ise Kürt halk şarkıları ele alınmış ve bunların epik (destansı) yanları gösterilmeye çalışılmıştır. Ve bu halk şarkılarının tahlillerinde, bir bakıma yakın Kürt tarihi de (iki dünya savaşı arası) irdelenmiştir; özellikle de halk kahramanlığı yönüyle…
Ele alınan beş şiir de klasik Kürt edebiyatı örneklerinden alınmıştır. Burada sırasıyla Melayê Cizîrî (1568-1640), Feqiyê Teyran (1540-1631), Ehmedê Xanî (1651-1709), Cîgerxwîn (1903-1984) ve Serda Selaheddînê Gimgimî (Selahattin Gümgüm, 1945-1967) birer şiirle incelenmiştir.
Tahlili yapılan şiirlerin tamamı aruz vezniyle yazılmıştır. Aruz vezninin de hece vezninin de okunuşlarında bir doğal ahenk vardır; hele aruz vezninde, her kalıp ayrı bir okunuş ahengine sahiptir ve şiir ona göre okunursa insanların duygularını çok daha etkili okşar ve kendini “duyurma” gücünü arttırır. Aruzla yazılan her şiirin kalıbı, şiirin altına yazılmıştır.

Abdurrahman Gümgüm

Abdurrahman Gümgüm Varto Cumhuriyet İlkokulu, Varto Ortaokulu ve Varto Lisesi mezunu. Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü ile Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi.
Yüksek lisansını, Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Halk Edebiyatı alanında yaptı. 1980-1992 yılları arasında Mardin’in Nusaybin ve Midyat Liselerinde Edebiyat Öğretmenliği ve Müdürlük görevlerinde bulundu.
Halen Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesinde Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.


Navê Kitêbê Kürt Edebiyatında Şiir Ve Halk Şarkıları Tahlilleri
Navê Orîjînal -
Nivîskar Abdurrahman Gümgüm
Wergêr / Lêkolîner -
ISBN 978-625-7383-33-2
Cûre Lêkolîn
Rûpel 368
Ebat 13.50 x 21.00 (cm)
Ziman Türkçe
Alfabe Latînî
Sala Weşanê 2022
Çapa Çendan 1
Berg Karton