İngiliz ve Fransız Arşiv Belgeleriyle Sevr-Lozan-Musul’da Kürtler

İngiliz ve Fransız Arşiv Belgeleriyle Sevr-Lozan-Musul’da Kürtler

Emperyalistler tarafından Birinci Dünya Savaşı ile Avusturya-Macaristan, Alman ve Osmanlı imparatorluğu gibi büyük devletler ortadan kaldırıldı ve hemen sonrasında antlaşmalar adı altında paylaşım hesaplarına girişildi.
Ancak bu çıkar hesaplaında Kürtlerin yeri neydi, birçok millet bağımsızlıklarına kavuşurken Kürtler neden yok sayıldı, bağımsız bir Kürdistan kimin çıkarlarına uymuyordu, Kürtlerin bağımsızlık talepleri neden görmezden gelindi, ingilizlerin bir Kürdistan politikası varmıydı, Fransızlar neden bağımsız bir Kürt devletine karşı çıktılar? Kürtler açısından Sevr, Musul ve Lozan Üçgeni neden "Şeytan Üçgeni'ne dönüşmüştü?
Sevr'de diplomasi adı altında çıkar hesapları, Musul'da yeraltı ve yer üstü çıkar hesapları yapılıyordu. Ancak Lozan Antlaşması ve Lozan aktörleri, Kürtler açısından sadece bir
"Şeytan" rolündeydi. 1923'te antlaşmanın Lozan'da yapılması, şeytani bir plandı. İşte bu şeytani hesaplarla, Sevr-Musul-Lozan üçgeninde Kürtlerin kaderi toprağa gömülmüştü.
Oysa 1774'ten günümüze, Osmanlı coğrafyasından 65 civarında devlet bağımsızlıklarına kavuşurken neden bir Kürdistan'a izin verilmedi? Sorunun cevabı tüm belgeleriyle bu çalışmada ele alınmıştır.
 

Salih Cemal

SALİH CEMAL 1964 yılında Varto’da doğdu. 1980 yılında Varto Lisesi’nden mezun oldu. 1988 yılına kadar Türkiye’de yaşadı, 1989 yılı başından itibaren Fransa Paris’te yaşamaktadır. Avrupa’da Kürtler ve Kürdistan konusunda geniş araştırmalar yapmıştır. Özellikle Fransız Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Arşivleri ve Savunma Bakanlığı Savaş Arşivlerinde uzun zaman çalışmıştır. Londra’da The National Archives, Cenevre’de Société Dès Nations (Milletler Cemiyeti) ve BOA. Başbakanlık Osmanlı Arşivlerinde konuyla ilgili araştırmalar da yapan yazar Kürtler ve Kürdistan konusunda on binlerce belgeyi barındıran geniş bir arşive sahiptir. “İngiliz ve Fransız Arşiv Belgeleriyle Şeyh Said Hareketi” adlı bu çalışmanın dışında, “İngiliz ve Fransız Arşiv Belgeleriyle Sevr-Lozan-Musul’da Kürtler” adında bir araştırma kitabı ve “Şubat Sürgünü” adında bir romanı da yayımlanmıştır. Yayınlanmamış “Tarihte Varto” adında bir araştırma kitabı ile “Gelname” adlı Kürtçe edebi bir çalışması daha bulunmaktadır.


Navê Kitêbê İngiliz ve Fransız Arşiv Belgeleriyle Sevr-Lozan-Musul’da Kürtler
Navê Orîjînal -
Nivîskar Salih Cemal
Wergêr / Lêkolîner -
ISBN 978-625-7383-75-2
Cûre Lêkolîn
Rûpel 536
Ebat 13.50 x 21.00 (cm)
Ziman Türkçe
Alfabe Latînî
Sala Weşanê 2023
Çapa Çendan 1
Berg Karton Kapak [Kulaklı]